Blokkjede (Norsk)Nyheter (Norsk)

Hva er Blokkjede? En nybegynnerguide for 2022

I løpet av de siste tiårene har blokkjede utviklet seg fra et nysgjerrig teknologi-buzzword til en dristig ny grense for vår kollektive digitale infrastruktur. Potensialet har overskredet industrien og har makt til å revolusjonere alt fra helsetjenester til online spill.

Men hva er blokkjede? Generelt sett er en blokkjede en svært sikker, felles datakjede som hjelper forretningsnettverk med å utveksle eiendeler, lagre informasjon og registrere transaksjoner. Disse digitale regnskapene benytter seg av konsensus og permanent journalføring for å gjøre slike prosesser mer effektive, pålitelige og trygge for alle involverte parter.

Her vil vi gi en omfattende oversikt over blokkjede for nybegynnere, undersøke teknologiens historie, nåværende utvalg av bruksområder og voksende liste over funksjonelle egenskaper. Vi vil også skissere noen få pedagogiske alternativer for å lære blokkjede på vei til en potensiell fintech-karriere, inkludert registrering i en online fintech bootcamp, et effektivt middel for læringsferdigheter som gjelder både blokkjede og kryptovaluta (eller virtuell valuta sikret gjennom datakryptering).

Blokkjede 101: Forstå det grunnleggende

Hva er blokkjedeteknologi? Hvordan fungerer blokkjede? Hva brukes blokkjede til?

Du kan finne deg selv å stille disse spørsmålene bare ved omtale av blokkjede, og dette er helt forståelig. Til tross for sin voksende fremtredende stilling, forblir begrepet en gåte for mange. Men ved å få en arbeidsforståelse av grunnleggende blokkjede, vil du være bedre i stand til å forstå konseptet og dets økende betydning i den digitale tidsalderen.

Blokkjede definert

I hovedsak er blokkjede ganske enkelt en type database. Hovedforskjellen mellom blokkjede og felles databaser er imidlertid måten dataene er strukturert på. I motsetning til standarddatabaser som lagrer data i sentraliserte relasjonstabeller, er blokkjede et åpent node-til-node-nettverk (P2P) som favoriserer felles funksjonalitet i stedet for en sentralisert kontrollerende enhet.

I blokkjede samles data inn i grupperinger som kalles blokker. Hver blokk har en viss lagringskapasitet, så når den fylles, er den koblet til den tidligere fylte blokken som danner en datakjede – derav navnet «blokkjede». Når tilleggsinformasjon legges til senere, dannes en ny blokk og legges til i den eksisterende blokkjeden.

En viktig egenskap ved blokkjede er at når hver blokk er fullført, genereres et tidsstempel. Dette gjør hver blokkjede til en «tidslinje med data»; skille den fra standarddatabaser også.

En kort historie om blokkjede

Mens blokkjede for tiden befaler mye oppmerksomhet, er de grunnleggende egenskapene neppe et nytt konsept. Teknologien dateres tilbake til 1991, da en gruppe forskere først beskrev ideen om kryptografisk sikring av data i en kjede av blokker, tidsstempling av kjeden slik at det ville være umulig å overskrive eller tukle med dataene. Dette konseptet ble gjenstand for vitenskapelig studier og eksperimentering gjennom det neste tiåret.

Så, i 2008, introduserte en utvikler under pseudonymet Satoshi Nakamoto en modell som ville bli den første funksjonelle blokkjeden som fortsatte å bli brukt som den første offentlige hovedboken for Bitcoin-handel. Siden dette gjennombruddet har teknologien vokst til å overgå sine krypto-implikasjoner alene, og introdusert nye dataorienterte muligheter for utallige bransjer. I dag, med innovative enheter som Ethereum og Ripple som leder ladningen, representerer blokkjede et fullverdig paradigmeskifte for datadeling, lagring og befestning.

Hvordan fungerer Blokkjede?

Kjernen i en blokkjede gjør det mulig for et nettverk av enkeltpersoner å dele potensielt verdifulle data på en manipuleringssikker måte. Hvilken type data det gjelder, avhenger ofte av blokkjedens bransje eller formål. En kryptovalutabasert blokkjede lagrer for eksempel informasjon om kryptotransaksjoner, inkludert den næringsdrivende, mottakeren og mengden valuta som utveksles.

Blokkjedeprosessen

  • En transaksjon blir forespurt og godkjent av blokkjedenettverket.
  • Det opprettes en ny blokk som representerer denne transaksjonen.
  • Den nye blokken sendes til hver node (eller deltaker) i blokkjedenettverket.
  • Noder validerer den nye blokken og transaksjonen.
  • (I de fleste tilfeller) noder motta en belønning som et resultat av et arbeidsbevissystem.
  • Den nye blokken legges til blokkjeden.
  • Blokkjedeoppdateringen distribueres over nettverket.
  • Transaksjonen blir fullført.

Blokkjeder strømlinjeformes også via smarte kontrakter, eller programmer som aktiveres når forhåndsbestemte betingelser er oppfylt. Smarte kontrakter er i hovedsak kodelinjer som fungerer som en avtale mellom to parter, og i en blokkjede brukes de til automatisk å behandle transaksjoner uten behov for en tredjepart.

Siden blokkjededata er kryptert, kryssjekket og desentralisert, er det utrolig vanskelig å endre eller stjele. Å hacke disse dataene vil innebære samtidig penetrering av alle blokker i en enkelt blokkjede, noe som er nesten umulig å trekke av.

Blokkjedekomponenter

Hver kjede er basert på tre viktige komponenter: blokker, noder og minere.

Blokker

Blokker er dataklyngene som fungerer som kjedens koblinger, og inkluderer to viktige tall kalt nonces og hashes. Nonces er 32-biters hele tall som genereres når en blokk opprettes, mens hash-koder er 256-biters tall koblet til nonce og brukes til å identifisere dataene for den bestemte blokken (tenk av dem som fingeravtrykk).

Etter at en blokkjedes første blokk (eller «genesis block») er opprettet, genererer dens nonce en hash, og da anses blokken som signert og permanent bundet til nonce og hash. Dette gjør blokkens data kryptografisk sikre.

Noder

Noder er i hovedsak enheter som er i stand til å delta i en blokkjede. Når en ny node blir med i en blokkjede, får den sin egen kopi av kjeden, og for å kunne gjøre tillegg eller endringer i kjeden som helhet, må nodens handlinger være algoritmisk godkjent av blokkjedens nettverk.

Hvis for eksempel én node oppretter en ny blokk, sendes denne blokken til alle på nettverket, og de andre nodene bekrefter at blokken er levedyktig og ikke er tuklet med. Denne fellesavtalen er kjent som «konsensus», og det er rammen av en blokkjedes upåklagelige sikkerhet.

Minere

Blokkjede minere er ansvarlige for å endre (eller «minere») en blokkjede data, skape nye blokker ved hjelp av konsensus. Dette gjøres ved å finne den riktige nonce-hash-kombinasjonen i en enkelt blokk (også kjent som «golden nonce»).

Siden hver blokk har en unik nonce og hash koblet til hash-koden for den forrige blokken, er det milliarder av mulige nonce-hash-kombinasjoner som må utvinnes for å kunne endres blokken; noe som gjør mining til en tidkrevende prosess som garanterer matematiske ferdigheter på høyt nivå og avansert analytisk programvare. Men når en endring endelig utføres og aksepteres av nettverket, belønnes mineren økonomisk.

Fordeler og ulemper ved blokkjeder

Selv om blokkjedes desentraliserte infrastruktur har en mengde fordeler, utgjør teknologien også en rekke potensielle ulemper. Her er en nærmere titt på blokkjedes bemerkelsesverdige fordeler og ulemper:

Fordeler med blokkjede

Som nevnt tidligere, stammer blokkjedes primære fordeler fra den kryptografiske sikkerheten, crowdsourced tilsyn og generell stabilitet. En blokkjedes data er praktisk talt uberørbare uten nettverkskonsensus, og sammen med den iboende unikheten til hver blokk, noe som reduserer muligheten for hacking og annen ondsinnet aktivitet.

Blokkjede ulemper

Blokkjedes største styrker kan potensielt bli dens undergang uten konsekvent forsiktighet. Nettverkskonsensus er for eksempel generelt definert som 51 prosent nodegodkjenning, og såkalte «51 prosent angrep» er en teoretisk trussel basert på samme modell. Med andre ord, hvis en hacker skulle få 51 prosent kontroll over en blokkjedes nettverk, ville de kunne manipulere kjedens hashingkraft, forstyrre transaksjoner, og sette lagrede data.

Samtidig kan blokkjedes uforanderlige natur være et hinder når positive dataendringer er nødvendig (derav vanskeligheten med miningprosessen). Endringer er vanligvis svært krevende og kan av og til føre til at kjeden deles i to separate nettverk – den opprinnelige versjonen, som til slutt forlates over tid, og en ny basert på oppdateringene.

Blokkjede – Kryptovaluta trender for 2022

Både blokkjede og krypto har produsert bemerkelsesverdige trender i løpet av 2022; her er noen verdt å se på.

Blokkjede for bedrifter

Som nevnt tidligere har blokkjede historisk vært basert på åpen kildekode-samfunn i stedet for systemer der kjeden drives av en enkelt enhet; Enterprise Blokkjede representerer imidlertid en ny form for dette konseptet. I en bedrifts blokkjede faller nettverk under kontroll av en sentralisert eier (vanligvis selskapet som distribuerer kjeden). I år har den fortsatte økningen av bedriftens blokkjede, med slike investeringer anslått å hoppe med 50% innen årets slutt.

NFT-er

Ikke-fungible tokens (NFTs) har antent ganske mye samtale i år. Disse digitale eiendelene finnes i blokkjeder og er helt unike. NFT-er kan i hovedsak være en hvilken som helst digital fil – lydfiler, videoer, bilder, osv. – og inneholder innebygd autentisering; fungerer som bevis på eierskap som forbedrer verdien av den digitale eiendelen. Sport, spill, musikk og kunst er bare noen få bransjer som begynner å implementere den NFT-baserte utgivelsen av begrenset opplag eller til og med enestående digitale filer. Slike trender har økt i 2021, og det er rimelig å anta at NFTs vil fortsette å drive innovasjon innen digital aktivadistribusjon i årene som kommer.

DeFi

Bruken av desentralisert finans (DeFi) har vokst med en eksponentiell rate, og steg fra en total verdi låst (TVL) på under $1 milliard i mai 2020 til over $80 milliarder i mai 2021. Som et resultat har denne blokkjedebaserte formen for tradisjonell finansiell handel hoppet i forkant av krypto-trender, slik at mange lurer på om den raske oppstigningen kan være gjenerobret eller til og med utvidet. Etter hvert som brukstilfeller for DeFi øker innen finanssektoren, forventes konseptets fremtid å henge på den økende markedstilgjengeligheten og brukervennligheten.

Hvor trygt er Blokkjede?

Blokkjedes nesten uhackbare rammeverk er designet for å gjøre faktorer som tillit og sikkerhet til en ettertanke, men dens iboende sikkerhet er fortsatt et felles diskusjonspunkt. Generelt sett er blokkjede trygt ved at det er utrolig vanskelig å infiltrere eller modifisere.

Når det er sagt, for å opprettholde dette sikre miljøet, må noder forbli årvåkne når trusler utvikler seg for å matche blokkjedes innovative forsvarslag. For eksempel tar taktikker som «formørkelsesangrep» sikte på å utnytte den samme konstante kommunikasjonen mellom noder som holder blokkjeder funksjonelle, og overtar nettverket med en tilstrømning av falske data og lure dem til å godta falske data eller transaksjoner. Heldigvis, ettersom blokkjede er vedtatt i flere bransjer for å innkapsle nye typer data, har den uunngåelig gitt vei til strammere sikkerhetsgrenser og en sterkere følelse av beskyttelse.

Slik lærer du blokkjede

Når du har en arbeidsforståelse av grunnleggende blokkjede, vil du være utstyrt for å lære mer selv. Før du oppsøker en gjeldende utdanningsvei, er det viktig å også justere noen nødvendige blokkjedeferdigheter som gjelder for en bransjekarriere. Disse ferdighetene kan omfatte:

  • Cybersikkerhet: Siden blokkjede først og fremst er bygget rundt databeskyttelse, er det avgjørende for nye blokkjede-fagfolk å ha bakgrunn i grunnleggende cybersikkerhet, noe som gjør det lettere å bruke denne kunnskapen på vanskelighetene med blokkjedekryptering.
  • Dataprogrammering: I likhet med cybersikkerhet er dataprogrammering et svært relevant stykke grunnleggende blokkjedekunnskap. Håpefulle utviklere bør sikte på å versere seg i allsidige, blokkjedeklare språk som Python, C + og JavaScript.
  • Datastruktur: Blokkjeder kjører på toppen av ulike komplekse datastrukturer. Dette kan referere til strukturen til en enkelt blokk, en forbindelse mellom to blokker eller blokkjeden i sin helhet. For å holde transaksjoner flytende og trygge, bør blokkjede-fagfolk ha en sterk grunnleggende kunnskap om hvordan datastrukturer bygges og vedlikeholdes.
  • Smart kontrakter: Smart kontrakter er selvutførende avtaler som gjør at blokkjedetransaksjoner kan finne sted uten tredjeparts tilsyn. Nesten all blokkjede-aktivitet bruker smart kontrakter, og slik kunnskap er et must for blokkjede-fagfolk.
  • Kryptografi: Blokkjedes unikt effektive cybersikkerhet eksisterer delvis på grunn av kryptografi på høyt nivå (eller i stor grad den kodebaserte forebyggingen av ekstern tilgang til beskyttede eller private data). Nye blokkjede-fagfolk kan utfylle sine generelle cybersikkerhetsevner med en arbeidsbakgrunn i blokkjedeorientert kryptering.

Med de riktige forutsetningene på plass, er neste trinn å forfølge en pedagogisk bakgrunn i blokkjede og smi viktige bransjeferdigheter. Det finnes tre primære læringsalternativer for ambisiøse blokkjedeutviklere:

Bootcamp

Bootcamp utdanning er en ideell måte å lære om blokkjede (og fintech generelt). Disse kursene legger vekt på praktiske, praktiske læreplaner for å simulere virkelige scenarier i et kontrollert miljø, og forbereder elevene på en ny karriere på en fartsfylt, men likevel grundig måte. Columbia Engineering FinTech Boot Camp, for eksempel, benytter seg av disse viktige fokuspunktene mens de informerer elevene om fintech-bransjen generelt.

Universitetsgrader

Tradisjonelle kollegiale grader tilbyr ambisiøse blokkjede-fagfolk en felles, stordrevet måte å lære bransjeferdigheter på. Disse omfattende programmene er ofte forankret i bredere bransjer som finans eller informatikk, og lar elevene få kunnskap i ikke bare blokkjede, men de overordnede feltene. omfatter det.

Selvstyrte alternativer

Alternativt kan noen individer velge selvlærte alternativer som online kurs eller pedagogiske apper. Disse ressursene gir elevene muligheten til å få kunnskap i sitt eget tempo, selv om de krever en god del selvdisiplin og regimentet planlegging for å bli riktig utnyttet.


At Tokenhell, we help over 5,000 crypto companies amplify their content reach—and you can join them! For inquiries, reach out to us at info@tokenhell.com. Please remember, cryptocurrencies are highly volatile assets. Always conduct thorough research before making any investment decisions. Some content on this website, including posts under Crypto Cable, Sponsored Articles, and Press Releases, is provided by guest contributors or paid sponsors. The views expressed in these posts do not necessarily represent the opinions of Tokenhell. We are not responsible for the accuracy, quality, or reliability of any third-party content, advertisements, products, or banners featured on this site. For more details, please review our full terms and conditions / disclaimer.

Nicolas Myhre (Norway)

Nicolas er ny skribent for Tokenhell fra Norge, han skriver blant annet om nyheter og guider knyttet til kryptovaluta, og legger også ut anmeldelser av meglere, børser og ulike handelsplattformer og andre tjenester for kryptovaluta.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Back to top button
Close
Skip to content