Cypher
Bitcoin (BTC) (Norsk)Handel (Norsk)Nyheter (Norsk)

Bitcoin trading guide for nybegynnere

Dette innlegget dekker det grunnleggende om Bitcoin trading. Det vil hjelpe deg å bli kjent med grunnleggende termer, forstå forskjellige måter å «lese» markedet og dets trend, lage en handelsplan og lære å gjennomføre den planen på Bitcoin-børser.

Bitcoin trading sammendrag

Bitcoin trading er handlingen å kjøpe lavt og selge høyt. I motsetning til å investere, noe som betyr å holde Bitcoin i det lange løp, handler handel med å prøve å forutsi prisbevegelser ved å studere bransjen som helhet og prisgrafer spesielt.

Det er to hovedmetoder folk bruker for å analysere Bitcoins pris – grunnleggende analyse og teknisk analyse. Vellykket handel krever mye tid, penger og krefter før du faktisk kan bli god til det.

For å handle Bitcoins må du gjøre følgende:

Cypher

  • Åpne en konto på en Bitcoin-børs
  • Bekreft identiteten din
  • Sett inn penger på kontoen din
  • Åpne din første posisjon på børsen (dvs. kjøp eller shortsalg)

Det er Bitcoin trading i et nøtteskall. Hvis du vil ha en veldig detaljert forklaring, fortsett å lese.

Bitcoin trading vs. investing

Det første vi vil gjøre før vi dykker dypt inn i emnet, er å forstå hva Bitcoin trading er, og hvordan det er forskjellig fra å investere i Bitcoin.

Når folk investerer i Bitcoin, betyr det vanligvis at de kjøper Bitcoin på lang sikt. De tror med andre ord at prisen til slutt vil stige, uavhengig av opp- og nedturene som kan oppstå underveis. Vanligvis investerer folk i Bitcoin fordi de tror på teknologien, ideologien eller utviklerne bak valutaen.

Bitcoin-investorer har en tendens til å HODL valutaen på lang sikt (HODL er et populært begrep i Bitcoin-samfunnet som faktisk ble født ut av en skrivefeil av ordet «hold» – i et gammelt 2013-innlegg i BitcoinTalk-forumet).

Bitcoin-tradere kjøper og selger derimot Bitcoin på kort sikt, når de tror det kan tjenes penger. I motsetning til investorer ser tradere bitcoin som et instrument for å tjene penger. Noen ganger gidder de ikke engang å studere teknologien eller ideologien bak produktet de handler.

Når det er sagt, kan folk handle Bitcoin og fortsatt bry seg om det, og mange mennesker der ute investerer og handler samtidig. Når det gjelder den plutselige økningen i populariteten til Bitcoin (og flere altcoins) handel – er det noen grunner til det.

For det første er bitcoin veldig volatil. Med andre ord kan du tjene en fin fortjeneste hvis du klarer å forutse markedet riktig. For det andre, i motsetning til tradisjonelle markeder, er Bitcoin-handel åpen 24/7. De fleste tradisjonelle markeder, som aksjer og råvarer, har åpnings- og stengetid. Med Bitcoin kan du kjøpe og selge når du vil. Til slutt gjør Bitcoins relativt uregulerte landskap det relativt enkelt å begynne å handle – uten behov for lange identitetsverifiseringsprosesser.

Handelsmetoder

Mens alle tradere vil ha det samme – fortjeneste – praktiserer de forskjellige metoder for å generere det. La oss gjennomgå noen eksempler på populære handelstyper:

Daytrading

Denne metoden innebærer å gjennomføre flere handler gjennom dagen og prøve å tjene på kortsiktige prisbevegelser. Dagtradere bruker mye tid på å stirre på dataskjermer, og de lukker vanligvis alle sine handler innen utgangen av hver dag.

Scalping
Denne daytradingsstrategien blir populær i det siste. Scalping fungerer ved å forsøke å tjene betydelig på små prisendringer, og sammenlignes ofte med å «plukke opp småpenger foran en dampvalse.»

Scalping fokuserer på ekstremt kortsiktig handel, og er basert på ideen om at å gjøre liten fortjeneste gjentatte ganger begrenser risiko og skaper fordeler for en trader. Scalping kan innebære dusinvis – eller til og med hundrevis – av handler på én dag.

Swing trading

Denne typen handel prøver å dra nytte av den naturlige «svingingen» i prissyklusene. Swing tradere prøver å oppdage begynnelsen på en bestemt prisbevegelse, og gå inn i handelen da. De holder på til bevegelsen dør ut, og beholder overskuddet.

Swing tradere prøver å se det store bildet uten å konstant overvåke dataskjermen. For eksempel kan swingtradere åpne en handelsposisjon og holde den åpen i uker eller måneder til de når ønsket resultat.

Analysemetoder: Fundamental vs. teknisk

Kan jeg forutsi Bitcoins prisbevegelse?
Det korte svaret er at ingen virkelig kan forutsi hva som vil skje med prisen på Bitcoin. Noen tradere har imidlertid identifisert visse mønstre, metoder og regler som lar dem tjene penger i det lange løp. Ingen gjør utelukkende lønnsomme handler, men her er ideen: På slutten av dagen bør du se en positiv balanse, selv om du kan ha lidd noen tap underveis.

Folk følger to hovedmetoder når de analyserer Bitcoin (eller noe annet de vil handle, for den saks skyld) – fundamental analyse og teknisk analyse.

Fundamental analyse

Fundamental analyse brukes til å forutsi prisen ved å se på det store bildet. I Bitcoin evaluerer for eksempel fundamental analyse Bitcoins bransje, nyheter om valutaen, den tekniske utviklingen av Bitcoin (for eksempel lynnettverket), forskrifter over hele verden og andre nyheter eller problemer som kan påvirke suksessen til Bitcoin.

Denne metoden ser på Bitcoins verdi som en teknologi (uavhengig av gjeldende pris) mens du vurderer relevante ytre krefter, for å bestemme hva som vil skje med prisen. For eksempel, hvis Kina plutselig bestemmer seg for å forby Bitcoin, vil denne analysen forutsi et sannsynlig prisfall.

Teknisk analyse

Denne metoden prøver å forutsi prisen ved å studere diagrammer og markedsstatistikk, for eksempel tidligere prisbevegelser og handelsvolumer. Den prøver å identifisere mønstre og trender i prisen, og basert på disse utlede hva som vil skje med prisen i fremtiden.

Kjerneforutsetningen bak teknisk analyse er dette: Uansett hva som skjer i verden, snakker prisbevegelser for seg selv og forteller en slags historie som hjelper deg med å forutsi hva som vil skje videre.

Så hvilken metodikk er bedre?

Vel, som jeg sa i forrige kapittel, kan ingen nøyaktig forutsi fremtiden. Fra et grunnleggende perspektiv kan en lovende teknologisk prestasjon ende opp som en flopp. Fra et teknisk perspektiv oppfører grafen seg bare ikke som den gjorde tidligere.

Den enkle sannheten er at det ikke er noen garantier for noen form for handel. Imidlertid vil en sunn blanding av begge metodene sannsynligvis gi de beste resultatene.

Forstå Bitcoin trading termer
La oss fortsette å bryte ned noen av de forvirrende termene og statistikken du vil støte på hos de fleste Bitcoin- og kryptobørser:

Handelsplattformer vs. meglere vs. markedsplasser

Bitcoin handelsplattformer er nettsteder der kjøpere og selgere automatisk matches. Vær oppmerksom på at en handelsplattform er forskjellig fra en Bitcoin-megler.

I motsetning til handelsplattformer selger meglere deg Bitcoin direkte og vanligvis mot en høyere avgift. En handelsplattform er også forskjellig fra en markedsplass som LocalBitcoins, der kjøpere og selgere kommuniserer direkte med hverandre for å fullføre en handel.

Ordreboken

En komplett liste over kjøpsordrer og salgsordrer er oppført i en handelsplattforms ordrebok. Kjøpsordrene kalles bud, siden folk byr priser for å kjøpe Bitcoin. Salgsordrene kalles forespørsler, siden de viser den forespurte prisen som selgerne ber om.

Bitcoins pris

Når folk refererer til Bitcoins «pris», refererer de faktisk til prisen på den nyeste handelen som ble utført på en bestemt handelsplattform. Dette viktige skillet oppstår fordi, i motsetning til amerikanske dollar for eksempel, er det ingen enkel, global Bitcoin-pris som alle følger.

For eksempel kan Bitcoins pris i visse land være forskjellig fra prisen i USA, siden de store børsene i disse landene har forskjellige markedsforhold.

Merk: Ved siden av prisen vil du noen ganger også se begrepene «høy» og «lav». Disse vilkårene refererer til de høyeste og laveste prisene som Bitcoin handlet til i løpet av det siste døgnet.

Volum

Volum er den totale mengden Bitcoin som har blitt handlet innen en gitt tidsramme. Volumet brukes av tradere for å identifisere hvor betydelig en trend er – betydelige trender ledsages vanligvis av store handelsvolumer, mens svake trender ledsages av lave volumer.

For eksempel vil en sunn oppadgående trend ledsages av høye volumer når prisen stiger og lave volumer når prisen faller.

Hvis du er vitne til en plutselig retningsendring i prisen, anbefaler eksperter å sjekke hvor betydelig handelsvolumet er, for å avgjøre om det bare er en mindre korreksjon eller begynnelsen på en motsatt trend.

Marked (eller øyeblikkelig) ordre

Denne typen bestilling kan settes på en handelsplattform, og den vil umiddelbart bli oppfylt til den beste prisen som for øyeblikket er tilgjengelig. Du angir bare hvor mye Bitcoins du ønsker å kjøpe eller selge, og bestiller børsen for å utføre den umiddelbart. Handelsplattformen matcher deretter selgere eller kjøpere for å møte bestillingen din, med respekt.

Når bestillingen er lagt inn, er det en god sjanse for at bestillingen din ikke blir matchet av en enkelt kjøper eller selger, men heller av flere personer, til forskjellige priser.

La oss for eksempel si at du legger inn en markedsordre for å kjøpe fem Bitcoins. Handelsplattformen leter nå etter de billigste selgerne som er tilgjengelige.

Bestillingen vil bli fullført når den samler nok selgere til å overlevere fem Bitcoins. Avhengig av selgertilgjengelighet, kan du ende opp med å kjøpe tre Bitcoins til en pris, og de to andre til en høyere pris.

Med andre ord, i en markedsordre slutter du ikke å kjøpe eller selge Bitcoins før det forespurte beløpet er nådd. Med markedsordrer kan du ende opp med å betale mer eller selge for mindre enn du hadde tenkt, så vær forsiktig.

Limit order

En limit order lar deg prøve å kjøpe eller selge Bitcoin til en bestemt pris du bestemmer deg for. Med andre ord, bestillingen kan aldri fylles, eller bare delvis fylt, før det er nok kjøpere eller selgere som er villige til å oppfylle dine krav.

La oss si at du legger inn en grenseordre for å kjøpe fem Bitcoins til $10 000 per mynt. Du kan ende opp med å bare eie 4 Bitcoins fordi det ikke var andre selgere som var villige til å selge deg den endelige Bitcoin til $10 000. Den gjenværende bestillingen for 1 Bitcoin vil bli der til prisen treffer $10 000 igjen, og bestillingen vil da bli oppfylt.

Stopp-loss ordre

Denne typen bestilling angir du en automatisk utførende pris som du ønsker å selge på i fremtiden, i tilfelle prisen faller dramatisk. Denne typen bestilling er nyttig for å minimere tap, uten å aktivt overvåke prisaktiviteten.

Et stopp-loss er i utgangspunktet en ordre som forteller handelsplattformen følgende: «Hvis prisen faller til $X, vil jeg selge Bitcoins til $Y, for å unngå ytterligere tap». En stopp-loss ordre fungerer vanligvis som en markedsordre, som utføres umiddelbart.

Med andre ord, når stopprisen er nådd, vil markedet begynne å selge myntene dine til enhver pris til bestillingen er oppfylt.

Maker- og taker gebyrer

Andre vilkår du kan støte på når du handler er «maker gebyrer» og «taker gebyrer». Personlig synes jeg fortsatt at denne modellen er en av de mer forvirrende, men la oss prøve å bryte den ned.

Børser ønsker å motivere folk til å gi likviditet. Med andre ord, de ønsker at folk skal være «market makers». Derfor, når du oppretter en ny bestilling som ikke kan matches av eksisterende kjøpere eller selgere (dvs. en limit order), regnes du som en «market maker» og vil vanligvis ha lavere gebyrer.

I mellomtiden legger en «market taker» bestillinger som umiddelbart blir oppfylt (dvs. markedsordrer) siden det allerede var en market maker på plass for å matche deres forespørsler. Takers fjerner likviditet fra børsen, slik at de vanligvis har høyere gebyrer enn market makers, som legger til ordre i børsens ordrebok.

Tenk deg for eksempel at du legger inn en limit ordre for å kjøpe en Bitcoin til $10 000 (på det meste), men den laveste selgeren er bare villig til å selge til $11 000. I dette tilfellet har du nettopp opprettet mer likviditet for selgere som vil selge til $10 000.

Så når du legger inn en kjøpsordre under markedsprisen, eller en salgsordre over markedsprisen, blir du en market maker.

Ved å bruke det samme eksemplet, legger du kanskje inn en grenseordre for å kjøpe en Bitcoin til $12 000 (på det meste), og den laveste selgeren selger en Bitcoin til $11 000. I dette tilfellet vil bestillingen din umiddelbart bli oppfylt til $11 000. Du vil fjerne bestillinger fra børsens ordrebok, slik at du regnes som en markedstaker.

Les prisdiagrammer

Nå som du er kjent med de viktigste handelsvilkårene, er det på tide med en kort introduksjon til å lese prisdiagrammer.

Japanske candlesticks

En svært mye brukt type prisgraf, japanske candlesticks er basert på en gammel japansk metode for teknisk analyse, brukt i rishandel på 1600-tallet.

Hvert «stearinlys» representerer åpnings-, laveste-, høyeste- og sluttprisene for en eiendel i løpet av en gitt tidsperiode. På grunn av det blir japanske lysestaker noen ganger referert til som OHLC-diagrammer (Open, High, Low, Close).

Avhengig av om lyset er grønt eller rødt, kan du se om sluttkursen på tidsrammen var høyere eller lavere enn åpningsprisen.

Hvis et lys er grønt, betyr det at sluttkursen var høyere enn åpningsprisen, så prisen gikk opp totalt sett i løpet av denne tidsrammen. På den annen side, hvis lyset er rødt, betyr det at sluttkursen var lavere enn åpningsprisen, så prisen gikk ned.

Når vi er i et bullmarked, vil de fleste candlesticks vanligvis være grønne. Hvis det er et bearmarked, vil de fleste være røde.

Bull- og bearmarkeder

Disse begrepene brukes til å indikere den generelle trenden i grafen, enten det går opp eller ned. De er oppkalt etter disse dyrene på grunn av måtene de angriper sine motstandere på.

En okse skyver hornene opp i luften, mens en bjørn sveiper sine poter nedover. Så disse dyrene er metaforer for bevegelsen av et marked: Hvis trenden er oppover, er det et bullmarked. Men hvis trenden er nedgående, er det et bearmarked.

Motstands- og støttenivåer

Ofte, når man ser på markedsgrafer som OHCL, kan det virke som om Bitcoins pris ikke kan bryte gjennom visse høyder eller nedturer. For eksempel kan du være vitne til at Bitcoins pris går opp til $10 000 og ser ut til å treffe et virtuelt «tak» og bli sittende fast til den prisen i en periode uten å bryte gjennom det.

I dette scenariet er $10 000 motstandsnivået – et høyt prispunkt Bitcoin sliter med å slå. Motstandsnivået er resultatet av at mange salgsordrer blir utført på dette prispunktet. Det er derfor prisen ikke klarer å bryte gjennom på det spesifikke tidspunktet.

Støttenivåer er på en måte speilbildet av motstandsnivåer. De ser ut som et «gulv» som Bitcoins pris ikke ser ut til å gå under når prisen faller. Et støttenivå vil bli ledsaget av mange kjøpsordrer satt til det prisnivået. Den høye etterspørselen fra kjøpere på det støttenivået demper nedadgående trend.

Generelt, jo oftere prisen ikke har vært i stand til å bevege seg utover støtte- eller motstandsnivåene, jo sterkere vurderes disse nivåene.

Interessant nok er både motstands- og støttenivåer vanligvis satt rundt runde tall, for eksempel 10 000, 15 000, osv. Årsaken til dette er at mange tradere har en tendens til å utføre kjøps- eller salgsordrer til runde prispoeng, og dermed få dem til å fungere som sterke prisbarrierer.

Psykologi bidrar også mye til støtte- og motstandsnivåer. For eksempel, frem til 2017, virket det dyrt å betale $1 000 per Bitcoin, så det var et sterkt motstandsnivå på $1 000. I dag, med Bitcoin som har passert $68 000 i slutten av 2021, ville det neste psykologiske motstandsnivået være $70 000.

Vanlige handelsfeil

Flott, du har klart deg så langt! Nå bør du ha nok kunnskap til å gå ut og få litt felterfaring. Det er imidlertid viktig å huske at handel er en risikabel virksomhet, og at feil koster ekte penger.

La oss gå gjennom de vanligste feilene som folk gjør når de begynner å handle – i håp om at du vil kunne unngå dem.

Feil #1 – Risikere mer enn du har råd til å tape

Den største feilen du kan gjøre er å risikere mer penger enn du har råd til å tape. Ta en titt på beløpet du føler deg komfortabel med. Her er det verste tilfellet: Du vil ende opp med å miste alt. Hvis du finner deg selv å handle over det beløpet, stopp. Du gjør det feil.

Handel er en veldig risikabel virksomhet. Hvis du investerer mer penger enn du er komfortabel med, vil det påvirke hvordan du handler, og det vil sannsynligvis føre til at du tar dårlige beslutninger.

Feil #2 – Å ikke ha en plan

En annen feil folk gjør når de starter med handel, har ikke en klar handlingsplan. Med andre ord, de vet ikke hvorfor de går inn i en bestemt handel, og enda viktigere, når de skal forlate den handelen. 

Klare fortjenestemål og stopp-tap bør avgjøres før du går inn i en handel.

Feil #3 – Etterlater penger på en børs

Dette er den mest grunnleggende grunnregelen for enhver kryptohandler: La ALDRI pengene dine være på en børs dersom du ikke for øyeblikket handler med dem. Hvis pengene dine sitter på børsen, betyr det at du ikke har noen kontroll over dem. Hvis børsen blir hacket, går offline eller går konkurs, kan du ende opp med å miste pengene.

Når du har penger som ikke er nødvendig på kort sikt for handel på en børs, må du sørge for å flytte den til din egen Bitcoin wallet eller bankkonto for oppbevaring.

Det finnes nyttige verktøy som lar deg spore porteføljen din og sørge for at dette ikke skjer med deg. Les her vår fulle anmeldelse for å lære hva som er de beste kryptoporteføljesporingsappene der ute.

Feil #4 – Å gi etter til frykt eller grådighet

To grunnleggende følelser har en tendens til å kontrollere handlingene til mange tradere: Frykt og grådighet. Frykt kan dukke opp i form av for tidlig lukking av handelen din, fordi du leser en forstyrrende nyhetsartikkel, hørte et rykte fra en venn, eller ble redd av en plutselig nedgang i prisen (som snart kan korrigeres).

De andre store følelsene, grådighet, kan faktisk også være basert på frykt: Frykten for å gå glipp av (ofte referert til som «FOMO»). Når du hører folk fortelle deg om den neste store tingen, eller når markedsprisene stiger kraftig, vil du ikke gå glipp av all handlingen. Så du kan komme inn i en handel for tidlig, eller til og med forsinke lukking av en åpen handel.

Grådighet kan også påvirke tradere til å åpne en for stor posisjon, eller å ikke gå ut av en vellykket handel som allerede har nådd sitt mål – i håp om enda mer fortjeneste.

Husk at i de fleste tilfeller styrer følelsene våre oss. Så aldri si «dette vil ikke skje med meg». Vær oppmerksom på din naturlige tendens til frykt og grådighet, og sørg for å holde deg til planen du la før du går inn i handelen.

Feil #5 – Å ikke lære leksen sin

Uansett om du gjorde en vellykket handel eller ikke, er det alltid en leksjon å lære. Ingen klarer å bare gjøre lønnsomme handler, og ingen kommer til poenget med å tjene penger uten å tape penger på veien.

Det viktige er ikke nødvendigvis om du tjente penger eller ikke. Snarere er det om du klarte å få litt ny innsikt i hvordan du handler bedre neste gang.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan trader jeg Bitcoin?

For å handle Bitcoins må du gjøre følgende:

  • Åpne en konto på en Bitcoin-børs
  • Bekreft identiteten din
  • Sett inn penger på kontoen din
  • Åpne din første posisjon på børsen (dvs. kjøp eller shortsalg)

Er daytrading en god måte å tjene penger på?

Daytrading er bare en metode av mange du kan velge for handel. Andre eksempler inkluderer svingtrading eller scalping.

Mens mange vil hevde at daghandel er en god måte å tjene penger på, slutter mer enn 90% av folk å med daytrading de første 3 månedene.

Enhver type handelsstrategi kan fungere, så lenge du er konsekvent og er villig til å legge inn tid og krefter på å lære å være bedre enn andre tradere der ute.

Konklusjon

Vi dekket mye grunnlag for Bitcoin-handel, men jeg må advare deg: Flertallet av folk som begynner å handle Bitcoin stopper etter en kort stund, hovedsakelig fordi de ikke lykkes med å tjene penger.

Her er min mening, hvis du vil lykkes med handel, må du legge inn en betydelig mengde tid og penger for å skaffe deg de relevante ferdighetene, akkurat som alle andre virksomheter. Hvis du vil komme inn på handel bare for å tjene en rask dollar, så er det kanskje bedre å bare unngå å handle helt. Det finnes ikke raske, enkle penger – uten risiko eller ulempe i den andre enden. 


Tokenhell produces content exposure for over 5,000 crypto companies and you can be one of them too! Contact at info@tokenhell.com if you have any questions. Cryptocurrencies are highly volatile, conduct your own research before making any investment decisions. Some of the posts on this website are guest posts or paid posts that are not written by Tokenhell authors (namely Crypto Cable , Sponsored Articles and Press Release content) and the views expressed in these types of posts do not reflect the views of this website. Tokenhell is not responsible for the content, accuracy, quality, advertising, products or any other content or banners (ad space) posted on the site. Read full terms and conditions / disclaimer.

Cypher

Nicolas Myhre (Norway)

Nicolas er ny skribent for Tokenhell fra Norge, han skriver blant annet om nyheter og guider knyttet til kryptovaluta, og legger også ut anmeldelser av meglere, børser og ulike handelsplattformer og andre tjenester for kryptovaluta.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Back to top button
Close
Skip to content